ŞAİR EVLENMESİ - ŞİNASİ



"Sen ve eşin birbirinizi her yönden 
tanıdığınız halde ne olaylar yaşadınız bir bak!"

     Şair Evlenmesi, duyar gibiyim "Yaa, bu bizim ilk Türk tiyatrosu değil mi?" evet tam üzerine bastın. Batılı anlamda ilk Türk Tiyatro oyumuz olan Şair Evlenmesi tek perdeden oluşan, kısa bir oyundur.
   
      Görücü usulu ile evlenen yoksul bir şairin kandırılması, düzeltilmesini eğlenceli bir dille konu almaktadır. Kısa bir metin olsa da içeriği bize çok şey anlatmaktadır.

      Müştak Bey, Avrupai kültürü benimsemiş yoksul bir şairdir. Sevdiği Kumru Hanımla evlenmek ister. Kumru Hanım da Müştak Beyi sevmektedir. İkisi de birbirlerini tanıdıkları halde Müştak Bey araya görücü koyarak evlenme planları yapar. Görücüler iş bitirir ve düğün günü gelir. Kumru Hanımın Sakine adında yaşı 40'ı aşmış bekar bir ablası vardır. İmam ve görücüler Müştak Beyi kandırarak Sakine Hanım ile evlendirirler. Bu durum karşısında yıkılan aşıklar, mahalle baskısı ile bu duruma daha da zorlanarak kabul ettirilmeye uğraşılır. Müştak Beyin yakın arkadaşı Hikmet Efendi araya girerek İmama rüşvet verir ve durumun çözülmesini sağlar. İki aşık mutlu mesuttur. Hikmet Efendi finalde tipik bir özetle yapmak istese de Müştak Bey içinde bulunduğu durumu yaşamak istemektedir ve onu pek dinlemez. Mutlu şekilde biter.

    Oyun ilk olarak Tercüman-ı Ahval gazetesinde yayınlanır. Döneminde çok tutulmasa da bir şekilde hayatta kalmayı başarır. Yazıldığı dönemden önce Tiyatro metni olarak tanımlanacak metin olmadığı için Edebiyatımızın ilk Tiyatrosu diye geçmektedir.


Basım Yılı:1861
Yayın Evi:Bir çok yayın evinden çıkmıştır.
Sayfa Sayısı: 26



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RAHEL TANRIYLA HESAPLAŞIYOR - STEFAN ZWEİG

KÜÇÜK ŞEYLER - SAMİ PAŞAZADE SEZAİ