OZ - ADAM FAWER

ADAM FAWER GERİ DÖNDÜ!
OZ: KANSASLI DOROTHY

    Adam Fawer kimdir diye sormayacaksınız sanırım. Biliyorsunuz! Adam fenomen. İlk kitabı Olasılıksız ile öyle bir patladı ki mükemmel bir kurgu. Okuyan "Sen de oku, muhteşem eser" dedi. Hakkaten öyleydi. Olasılıksızı okuduğumda liseye gidiyordum. Beynimde bir çok soru işareti bırakmıştı "Gerçekten zamanda geri gidilebilir mi?" gibisinden. Kitap istatistik üzerinden oynanan bir oyunu anlatıyor. Spoiler vermicem okumadıysanız çok şey kaçırdınız demektir. Yazar ABD vatandaşı ve ilk kitabıyla ilgili olarak 
    "İlk kitabım Olasılıksız, ABD'de çarçabuk yayıncı buldu ve ardından on sekiz dile çevrildi. Başardığımı, hayatımın kalanını romancı olarak geçirebileceğimi zannettim. Ama yanılmışım. Maalesef kitabım dünyanın hemen her köşesinde iyi satış yaparken ABD o köşelerden biri olmadı. Bu, romancılıkla ailemi geçindiremeyeceğim, dolasıyla sadece yazarak idare edemeyeceğim anlamına geliyordu." 
       Ve daha sonra yazar ikinci kitabı olan Empati'yi yazdı. Bu kitapta büyük başarı gösterdi. Artık yazardan Türk halkı övgü ile bahsediyordu. Yazdığı her kitap mükemmel derecesinde değerlendiriliyordu. Yazar ikinci kitabı için "Haliyle ikinci kitabım Empati'yi sadece Olasılıksız'ın en iyi satıldığı ülkelere, Almanya, Japonya ve evet, Türkiye'ye satabildim. Türkiye'de popüler olduğumu Twitter ve Facebook'tan biliyordum ama ne kadar popüler olduğumu, bir numaralı hayranım, Türkiye editörüm ve arkadaşım Kemal Egemen İpek sayesinde 2009'da İstanbul ve Ankara'ya geldiğimde anladım. O seyahat, hayatımın en güzel haftasıydı." O yılı çok iyi hatırlıyorum. Kasım ayında İstanbul Kitap Fuarında Adam Fawer konuşma ve imza günü düzenledi, vizelerime denk geldiği için kaçırmıştım :( Empati de Türkiye'de çok tuttu. Biraz daha fantastiğe kaçan, özel çocukların, yetenekleri anlatan bir kitaptı.
      "Türkiye halkı olmasaydı , bu kitabı yazmazdım."
      Oz bizim için yazılmıştı. Kitabın teşekkür bölümünde bizden övgü ve teşekkürle bahseden yazar, bir kez daha takdir kazanmıştır. Kitabın arkasını çevirdiğimizde çok entresan bir şeyle karşılaşıyoruz.

Dorothy ilk defa öldüğünde on iki yaşındaydı. 
En azından bana söylediği buydu.
Delirdiğini düşünmüştüm ama şimdi ona inandığım için esas deli ben miyim diye merak ediyorum.
Öyleyse bunların hiçbirinin önemi yok demektir.
Ama değilsem... Eh, o zaman dünya benim düşündüğüm
gibi bir şey değil demektir. Üstelik tek bir dünya yok.

      Dur tahmin edeyim " Merak ettiniz değil mi?". Evet ben de çok merak ettim ve hemen aldım. Benim için Oz bildik bir diyardı. 
1939 yapımı The Wizard of Oz filmi

    Bu filmi izlemiştim. Oz büyücüsünün hikayesini biliyordum. Oz deyince başka bir pek akla gelmiyor zaten. Ancak bunu izlememiş olanlar belki bunu izlemiştir.


1971 yapımı film Oz Büyücüsünün Türk versiyonudur. 

PEKİ KONU NEDİR?
    Kansaslı çiftlik kızı Dorothy, teyzesi Em amcası Henry ile beraber yaşamaktadır. Çok sevdiği köpeği Toto, çabuk sinirlenen kasabalı Almira'yı ısırmıştır. Köpeğin öldürülmesini isteyen Almira, bunu şeriften ister. Dorothy, Toto'yu alır ve kaçar. Bir süre sonra bölgeye bir hortum yaklaşmakta olduğunu görür ve sığınağa yetişemediğini fark eder ve eve girer. Hortum evi havaya kaldırır ve sallantılar içinde Dorothy bayılır. Uyandığında bambaşka bir diyardadır. Oz'dadır. Evin indiği yer ise Doğunun Hain Cadısının üzeridir. Kardeşinin intikamını almak isteyen Batının Hain Cadısı ile uğraşmak ve eve dönmek zorundadır. Bu macerada ona Korkuluk, Demir adam ve aslan eşlik etmektedir. Oz Büyücüsüne gidip her biri sorununu anlatacak, yardım isteyecektir. 

PEKİ OZ: KANSASLI DOROTHY'NİN KONUSU NEDİR?

      Belli bir noktaya kadar konu benzerdir. Ancak belli değişimler vardır. Dorothy'e iyi davranan Em teyze, kitapta bir zorbadır. Dorothy kırbaçlayan, ona hakaret eden bir kadındır. Bu baskılar altında Dorothy çaktırmadan sigara ve alkol kullanmaktadır. Kitap direk olaya bağlanmıyor 50 sayfa civarı farklı daha sonra Oz diyarına girmesiyle değişikliklerle beraber belli sayfalar biraz sıkıyor. Ancak 150 sayfa civarında kurgu bir değişiyor tadından yenmiyor. 

Bowie Bıçak
    Dorothy bıçak ustası kitapta. Yetenekli ve savaşçı. 

Kitaptaki Toto Alaska Kurdu

Bu hali de pek sevimli. Orjinal hikayede nasıl mı?
Bu şekilde çok sevimli ya :)

    Kitap oldukça günceldir. Malum 2016 yılında yazılmış.Cep telefonları, mp3 çalar, arabada çalan müzikler, Glinda'nın Amerikan sokak jargon konuşması gibi.. Renk katmış kitaba.
Oz diyarına ait en entresan şeyler, 
 çimler kırmızı, kan yeşil
gökyüzü turuncu, güneş mor,
ay siyah, yıldızlar siyah
gece beyaz.

Yolculuk sırasında dinlenen müziklerden seçmeler:

Müzik
The Who- Pinball Wizard

Söz
Justin Timberlake- Sexy Back

Şarkılar orjinal halinde değil. Müzik üzerine farklı söz uygulanmış. The Who- Pinball Wizard müziği üzerine Justin'ın Sexy Back sözleri eklenmiştir. Değişik bir bakış açışı doğrusu.
Kimler yok ki!
Led Zepplin-Kashmir'in müziği üzerine 
Kathy Perry - Dark Horse
Pink Floyd- Another Brick in the Well part II müziği üzerine Daft Punk- Get Lucky sözleri

ANA KARAKTERLER

Dorothy, Alice ile takılıyor

Korkuluk- Seymour (See More)

Saman Kafa- Beyin İstiyor

Demir Adam- Jack

Demir Yığını- Kalp istiyor

Aslan- Liberace

Korkak Aslan- Cesaret istiyor.

2013 yapımı Oz Filminden

İlk resimdeki Muhteşem Oz Büyücüsü
İkinci ve Üçüncü sıradaki Batı (Vaster) ve Doğu (Bertha) Hain Cadıları 
Dördüncü sıradaki Glinda( İyi) cadısıdır.

Kitapta Glinda, siyah cübbeli, bembeyaz tenli, biraz ağzı bozuk ve hiç iyi imaj çizmeyen bir karakter olarak çizilmiştir.
Doğunun Hain Cadısı ise bembeyaz cübbe, simsiyah ten(kusursuz güzellikte) çizilmiştir. 
Batının Hain Cadısı da aynı şekildedir. Dorothy cadı denildiğinde filmde olduğu gibi yemyeşil ten, uzun burun, çirkin bir kadın beklerken cadıyı gördüğünde güzelliğini kıskanır bile.


Batı'nın Hain Cadısı ile ilgili bilgileri size veremiyoruz. Ancak öğrendiğimiz son dakika haberine göre:
"Doğu'daki Minişlere dehşet saçmakla suçlanan cadıydı bu. Kadın suçlamaları hep reddediyordu. Adını vermek istemeyen bir kişi esas feci şeyler haberlerde yer almıyordu."

Güncel göndermeler!
"Afganistan'da durumlar karışık. Balkon devletlerinde gerginlik. Jow Dones son üç yılın en düşük seviyesinde. Hep aynı,yeni ama eski haberler."

Sözün kısası: Genel olarak kitap güzel ancak çoğu insan Olasılıksız ve Empati gibi sağlam romanlar ile kıyaslayarak okuduğu için çok beğenilmedi. Oysaki unutmamız gereken bir şey var. Her edebi eser kendi içinde değerlendirilmelidir. Olasılıksız ayrı kitap Oz ayrı kitap. 

Kitabı tavsiye ederim. Ancak öncelikle filmini izlemelisiniz. Genel olarak neden bahsettiği hakkında fikir sahibi olursunuz. 

İYİ OKUMALAR
    



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RAHEL TANRIYLA HESAPLAŞIYOR - STEFAN ZWEİG

ŞAİR EVLENMESİ - ŞİNASİ

KÜÇÜK ŞEYLER - SAMİ PAŞAZADE SEZAİ